Att storhandla mat är smart, bekvämt, ekonomiskt och sparar tid när man inte behöver åka till matbutiken varje dag. Här kommer några tips för när det är dags att storhandla.

Veckoplanera

En veckomatsedel underlättar vardagen på flera sätt. Man behöver inte, trött efter jobbet, försöka hitta på vad man ska äta till middag. Alla ingredienser finns redan hemma och dessutom äter man troligen en nyttigare måltid än vad man annars skulle ha gjort. Det tar kanske någon halvtimme varje vecka att planera middagarna och skriva en lista på ingredienser som ska handlas men med datorhjälp går det att effektivisera. Vill man göra det enkelt för sig kan man ha t.ex. olika veckomatsedlar som man roterar så att man var fjärde vecka äter samma mat.

Sänk matkostnaderna

Ett annat sätt att veckoplanera är att inventera vad man har hemma i kyl, frys och skafferi och skriva veckans matsedel utifrån att använda det man redan har. Det sparar både pengar och miljö när man tar vara på maten. Vill man spara ännu mer pengar kan man dessutom kolla extrapriser i den eller de butiker man tänkt handla i och försöka välja kampanjvaror.

Hitta en butik du trivs med

För att veckohandlingen ska bli av är det viktigt att hitta en eller flera butiker man trivs med. Det ska finnas ett bra utbud av de varor man behöver, butiken bör vara fräsch och ha bra priser. En trevlig atmosfär i butiken gör att storhandlingen nästan blir ett nöje istället för ett måste. Smidig parkering och bra kollektivtrafik är också viktiga faktorer när man väljer butik, så att man lätt kan ta sig hem med varorna. Sist men inte minst kan det vara smart att välja en butik som även är omgiven av annan service som t.ex. apotek så att man kan göra flera ärenden när man ändå ska storhandla.