Köpvanor

När du hör ordet köpvanor så kan du börja tänka på saker som vi är vana vid att köpa. Sanningen är att det handlar om att vi köper mycket och ofta. Sedan onlineshoppingen kom har det varit lättare att handla mer och mer. Det går också att betala genom faktura vilket inte är ett bra alternativ. Det innebär att du kan handla fastän du egentligen inte har råd för tillfället. Köp endast när du vet att du har råd med det och behöver det. Många svenskar är shoppingglada personer. Det resulterar att de handlar mer än vad de egentligen behöver.

Konsekvenser av köpvanor

Du har då mellan 14-30 dagar på dig att betala beroende på vad du har valt när du köpte varan. Det finns alltså alternativ där du kan välja att betala med månadsfaktura. Det samlar ihop dina köp på en faktura. Detta kan verka bra för stunden men i slutändan är det ett dåligt val. Detta är för att du kanske inte har fått ihop pengar till att betala när det väl kommer fram till den månaden. Detta gör att du kommer att få mer räkningar i form av påminnelseavgifter.

Det behöver inte bara resultera i att man får problem i ekonomin. Köper man bara för att köpa kan det ställa till ytterligare problem för dig. Det kan resultera i att du dels blir beroende av att köpa saker och att du även blir en så kallad hoarder. En hoarder är en person som samlar på sig saker som man kanske inte har plats till egentligen. Du kanske inte kan slänga det heller. Det finns exempel på folk som bokstavningen har hela huset fullt från golv till tak med saker de köpt. Det slutar oftast med att de inte kan bo där och måste få hjälp att kasta sakerna och städa huset.